Τα μωρά που γεννιούνται πρόωρα διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιακή ανεπάρκεια κατά την παιδική και εφηβική ηλικία τους, σύμφωνα με μια νέα σουηδική επιστημονική έρευνα. Όσο πιο πρόωρο είναι το μωρό τόσο αυξάνει ο κίνδυνος.

Καρδιακή ανεπάρκεια – Όλο και περισσότερα πρόωρα μωρά επιβιώνουν πλέον κατά τον τοκετό, αλλά τα όργανά τους δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως, με συνέπεια να αντιμετωπίζουν αυξημένους κινδύνους για την καρδιαγγειακή και λοιπή υγεία τους.

Οι ερευνητές του ιατρικού Ινστιτούτου Καρολίνσκα του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης, με επικεφαλής την αναπληρώτρια καθηγήτρια παιδιατρικής Άνα-Κάριν Έντστεντ-Μπόναμι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Κολλεγίου Καρδιολογίας (Journal of American College of Cardiology), ανέλυσαν στοιχεία για 2,6 εκατομμύρια άτομα.

Διαπιστώθηκε ότι τα παιδιά που γεννήθηκαν πριν την 28η εβδομάδα της κύησης, είναι κατά μέσο όρο 17 φορές πιθανότερο να πάθουν καρδιακή ανεπάρκεια, σε σχέση με όσα έχουν γεννηθεί κανονικά. Όσα γεννήθηκαν μεταξύ της 28ης και της 31ης εβδομάδας, αντιμετωπίζουν υπερτριπλάσιο κίνδυνο.

Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι η καρδιακή ανεπάρκεια είναι πολύ σπάνια σε παιδιά και εφήβους, συνεπώς ο κίνδυνος ακόμη για τα πρόωρα γεννημένα παιδιά είναι πολύ μικρός.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Καρδιακή ανεπάρκεια: Αυτά είναι τα πρώιμα συμπτώματα

Η καρδιακή ανεπάρκεια (γνωστή και ως συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια) εμφανίζεται όταν οι μυς της καρδιάς δεν αντλούν αποτελεσματικά το αίμα στο σώμα.

Στην καρδιακή ανεπάρκεια, ορισμένες παθήσεις, όπως η στένωση των αρτηριών στην καρδιά (στεφανιαία νόσος) και η υψηλή αρτηριακή πίεση, αδυνατίζουν σταδιακά την καρδιά σας.

Αλλαγές στον τρόπο ζωής, όπως η σωματική άσκηση, η μείωση του αλατιού στη διατροφή σας, η καλύτερη διαχείριση του άγχους και η απώλεια των περιττών κιλών μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα της ζωής σας.

Ένας τρόπος για την πρόληψη της καρδιακής ανεπάρκειας είναι να έχετε πάντα υπό έλεγχο τις πιθανές συνθήκες που την προκαλούν, όπως η νόσος της στεφανιαίας αρτηρίας, η υψηλή αρτηριακή πίεση, ο διαβήτης και η παχυσαρκία.

Πώς θα καταλάβετε ότι κινδυνεύετε από καρδιακή ανεπάρκεια

– Η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να είναι σε μακρόχρονη εξέλιξη (χρόνια), ή να εκδηλωθεί ξαφνικά (οξεία).

– Τα σημάδια και τα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν:

– Δύσπνοια, ειδικά όταν ασκείστε, ή ξαπλώνετε

– Κόπωση και αδυναμία

– Πρήξιμο (οίδημα) στα πόδια, τους αστραγάλους και τα πόδια

– Ταχυκαρδία, ή αρρυθμία

– Μειωμένη ικανότητα για άσκηση

– Επίμονος βήχας ή συριγμός με φλέγμα που περιέχει λίγο αίμα

– Αυξημένη ανάγκη για ούρηση τη νύχτα

– Διόγκωση της κοιλιάς σας

– Ξαφνική αύξηση του σωματικού βάρους από την κατακράτηση υγρών

– Έλλειψη όρεξης και ναυτία

– Δυσκολία στη συγκέντρωση ή μειωμένη εγρήγορση

– Αιφνίδια, σοβαρή δύσπνοια και βήχας με ροζ, αφρώδη βλέννα

– Πόνος στο στήθος, εάν η καρδιακή ανεπάρκεια προκαλείται από καρδιακή προσβολή